Vajon ki volt ez a fiatal lány és kinek állhatott útjában? Hogy került Bantry ezredes és felesége szobájába, amikor a házban senki sem ismerte? Mik voltak a halál pontos körülményei? Mindenről csak annyit árulhatok el, hogy aki szereti Agatha Christie regényeit, az ebben sem fog csalódni…
holttest

 

Agatha Christie az egyik kedvenc női regényíróm. Imádom a rejtélyeket és a megoldásra váró bűntényeket. A történet – mint általában ezekben a regényekben – egy megdöbbentő halálesettel kezdődik. Bantry ezredest és feleségét a szobalány váratlanul felébreszti, mert egy holttestet találtak a könyvtárszobában. A fiatal és csinos nő élettelenül feküdt a padlón, valószínűleg megfojtották.

Kezdetét veszi a nyomozás, melybe nem csak a Scotlan Yard rendőrei, hanem a nem mindennapi képességekkel megáldott Miss Marple is részt vesz. Az események lassan bontakoznak ki, az ügy feltárása során ismerjük meg a végzetes este apró részleteit más-más tanú szemszögéből. Vajon ki volt ez a fiatal lány és kinek állhatott útjában? Hogy került Bantry ezredes és felesége szobájába, amikor a házban senki sem ismerte? Mik voltak a halál pontos körülményei?

Egyetlen alapszabály van, ami az ilyen esetekben mindig igaz: sohasem az a bűnös, akire a körülmények alapján gyanakodhatunk. Ruby Keene-nek hívták az áldozatot és táncosnőként dolgozott. Conway Jefferson, az öregúr annyira megkedvelte a lányt, hogy még örökbe is akarta fogadni. Felesége meghalt, magányos volt és jól esett neki, hogy valaki foglalkozik és törődik vele. Mindez azért is érdekes, mert nagy vagyona is Rubyra szállt volna. A közeli kapcsolatot ebből kifolyólag sokan nem nézték jó szemmel. Például Mr. Jefferson lánya és fia. Bár mindketten nagy vagyont kaptak örökségként amikor házasságot kötöttek, befektetéseik nem alakultak szerencsésen, olyannyira, hogy Frank Jefferson kifejezetten rossz anyagi körülmények közé került.

Miss Marple úgy kerül egyre közelebb az igazsághoz, hogy az ösztöneire hallgat, másrészt pedig mindig a közvetlen környezetével húz párhuzamot. Ezzel bizonyos embertípusoknak is modellt állít és mindenkiről pszichológiai jellemzést készít, akivel csak kapcsolatba kerül.

Josephine Turner is a gyanús személyek listáján van. Ő szerezte Rubynak a táncosnői állást. Mérges volt a lányra felelőtlen és sokszor hebehurgya viselkedése miatt. Az utolsó este nem jelent meg amikor táncolnia kellett volna, így Josephine helyettesítette. Közben történik egy újabb gyilkosság. Kiégett egy autó a kőbányánál. Miss Marple rögtön arra gyanakszik, hogy ez nem lehet véletlen, és köze van Ruby halálához is. Az a cserkészlány, aki bennégett az autóban, valószínűleg meglátott, vagy meghallott valamit,amit nem kellett volna.

A teljes igazság természetesen csak a regény legvégén derül ki, és végül mindenki megtudhatja, valóban az volt-e a gyilkos, akire tippelt. Mindenesetre nem árt jótanácsként megfogadni Miss Marple örök jelmondatát, miszerint nem szabad túl hiszékenynek lenni és mindennek érdemes utánajárni.

 

Értékeld