A kritikusok nagy része egyetért abban, hogy ez a könyv a legjobb Jane Austen regények közé sorolandó. Nem csupán a szívet melengető történet miatt érdemes felhívni rá a figyelmet. Pontos és élethű képet büszkeségkapunk az 1700-as évek Angliájáról, szokásokról és társadalmi rétegekről. Nekem az egyik személyes kedvencem, mindenkinek csak ajánlani tudom…

A Bennet család viszonylagos jólétben él vidéki kúriájukban. Öt lányuk közül a két legidősebb, Jane és Elizabeth a legfigyelemreméltóbb jelenség, a többi lány viszont elég együgyű teremtés, akárcsak édesanyjuk. Unalmas kis életüket teljesen felrázza a hír, miszerint a gazdag, jóképű és nőtlen Mr. Bingley a szomszéd birtokra költözik. Sajnos nővérei kevésbé jó természetűek, akárcsak Bingley legjobb barátja, Mr. Darcy. Gőgös és öntelt emberként ismerhetjük meg, akinek derogál a vidéki társaság. Éppen ezért nem nézi jó szemmel Bingley és Jane kezdődő szerelmi viszonyát sem. Elizabeth azonban nem fél Mr. Darcytól és nyíltan fel is rója neki, mik a legnagyobb hibái. A heves szópárbajok közben természetesen észrevétlenül egymásba szeretnek, de számos nehezítő körülmény kerül boldogságuk útjába.

A szereplők jellemábrázolása kivételes, szinte tökéletes társadalomrajzot írhatunk le általa. Az egyetlen fennakadást talán az okozhatja, hogy nehéz felvenni a történések ütemét, na persze nem azért, mert annyira gyorsan történnek. Kell egy kis idő, míg az ember hozzáhangolódik a lassú, néhol vontatottnak és már túlontúl tökéletesnek tűnő életformához. A nemesi származású nők napi teendői közé nem a legmegterhelőbb dolgok tartoztak: hímzés, zongorázás, éneklés, olvasás. Mindent az illem és az íratlan szabályok irányítottak. Mindezek ellenére kifejezetten szórakoztatóak a párbeszédek, és sokmindent kifejeznek a jellemből. Mr. Collins, a Bennet nővérek unokatestvére például igen mókás és egyszerű figura. Túlzott körülményeskedése, kimeríthetetlen társalkodási témái, valamint legfőbb pártfogója, Lady Chatherine de Burgh iránti szakadatlan rajongása folyamatosan nevetség tárgyává teszi.

A regényből több filmfeldolgozás is készült, de szerintem minden kétséget kizáróan az 1995-ös televíziós sorozat sikerült a legjobban Colin Firth és Jennifer Ehle főszereplésével. Gyönyörűek a helyszínek, csodaszépek a ruhák és a kiválóak a színészek. Sikerült a könyv hangulatát átültetni a filmbe és a lehető legjobban megőrizték a történetet. Amiért külön dicséretet érdemel a film, az az, hogy Mr. Darcy szemszögéből is láthatjuk néhány pillanatra az eseményeket. Jane Austen általában nagyon zárt világot ábrázol műveiben és sokszor csak egy szereplő szemén át látjuk a környezetet, jelen esetben Elizabeth felfogásában. Ezért nagyon jó, hogy a morcos és visszahúzódó Mr. Darcy is lehetőséget kap megmutatni, milyen romantikus és melegszívű ő valójában. Ha valaki könnyed szórakozásra vágyik egyik unalmas, vagy esős estén, semmiképpen ne hagyja ki a filmet vagy a könyvet.

 

Értékeld