Bájos, vöröshajú, szeplős, hirtelen haragú és szeretetreméltó. Ezek a legelső tulajdonságok, amik eszembe jutnak ha Anne Shirley-re gondolok. Gyermekkorom legkedveltebb olvasmányai között tartom számon mind a nyolc könyvet, mely az ő életéről, felnőtté válásáról szól. Lucy Maud Montgomery világa olyan romantikus és játékos környezetet mutat be nekünk, hogy az ember szinte maga előtt látja Avonlea minden lakosát és gyönyörű vidékét olvasás közben…anne

A két idős testvér, Marilla és Matthew Cuttbert elhatározza, hogy örökbe fogadnak egy kisfiút, mivel egyre nehezebben bírják a házimunkát. Természetesen ahogy az lenni szokott, hiba csúszik számításaikba, és lányt kapnak fiú helyett. Az öreg Matthew rögtön megszereti a leginkább szeplős békára emlékeztető Annet, de Marilla nem ilyen egyszerű eset. A végletekig rend és tisztaságmániás, vallásos és szigorú Marillla nehezen viseli a változásokat, de Anne még az ő hasába is képes lyukat beszélni. Némi habozás után azonban végleg magukhoz veszik a lányt, aki nagyon jól érzi magát a gyönyörű Prince Edvard szigeten.

Egyik legnagyobb álma is gyorsan valóra válik, megismerkedik Diana Barry-vel, akivel rögtön kebelbarátok lesznek. Megkezdődik az iskola és Anne kiválóan teljesít. Érdeklődő, vidám természete mindenkit elvarázsol. Hamarosan ő lesz az osztályelső is, ám a tisztségen osztoznia kell a nem kevésbé éles eszű Gilberth Blythe-al. Már az első találkozásuk alkalmával felkelti a fiú érdeklődését, de Gilberth elköveti azt a hibát, hogy “Répának” nevezi a hajára különösen hárklis Annet, aminek szinte évekig tartó duzzogás lesz a vége.

Kétség nem fér ahhoz, hogy Anne Shirley-t és Gilberth Blythe-ot egymásnak teremtette a sors. Hosszú és rögös út vezet addig, míg egymásra találnak, de megéri kivárni. Bár Anne sosem gondolt a fiúra álmai lovagjaként, végül mégis visszautasította érte az igazinak hitt szőke herceget.

A sok kaland és élmény közben szinte észrevétlenül felnő hősnőnk és gyönyörű nő válik belőle. Bár tanítói ambíciói miatt elhagyja Avonlea-t, minden nyáron visszatér szeretett Zöld ormába. Anne körül mindig rengeteg esemény történik; békít, jótékonykodik, sőt, még házasít is. Azért olyan izgalmas mellette az élet, mert élénk képzelőerejével és nem mindennapi szókincsével egyszerűen lenyűgözi az embert. Bárcsak mindenki ilyen optimista és jó természetű lenne… Persze senki ne gondolja, hogy csak rózsaszín vattacukor Anne élete; neki is igen kemény és nehéz döntéseket kell meghoznia az évek során, mint mindannyiunknak. A háború alatt például hosszú időre el kell vállnia férjétől és ez nagyon megviseli, de nem ül nyugodtan babérjain. Újságíróként dolgozik és a legveszélyesebb dolgokba ártja magát jó szokásához híven. Még a frontvonalak mögé is eljut, de minden veszélyt vállal, hogy Gilbert-et megtalálja. A háború után családot alapítanak és gyermekeik lesznek.

A könyvekből nagy sikerű filmsorozat is készült Kevin Sullivan rendezésében. Az ő neve a Váratlan utazás című sorozat kapcsán is felmerült, ami szintén nagy kedvencem… Sullivan tökéletesen adta vissza a kor hangulatát: vidám, játékos, mulatságos és elbűvölő képsoraival még elevenebbé tette a történetet, aminek a mai napig hatalmas rajongótábora van.

A sorozat kötetei:

Anne otthonra talál

Anne az élet iskolájában

Anne válaszúton

Anne új vizekre evez

Anne férjhez megy

Anne családja körében

Anne és a Szivárvány-völgy

Anne gyermekei a háborúban

 

 


Lucy Maud Montgomery: Anne otthonra talál
3.5 (70.67%) 15 szavazat