fösvénySzínhely: Párizs

Szereplők: Harpagon, Cléante és Eliz apja, szerelmes Mariane-ba

Cléante, Marianna szerelmese

Eliz, Valér szerelmese

Valér, Anzelm fia

Anzelm, Valér és Marianna apja

Fruzsina, házasságszervező

Simon, pénzközvetítő

Jakab, kocsis és szakács

Fecske, Cléante inasa

Valér, Harpagon inasa, és Eliz titokban szerelmesek, ugyanúgy, mint Cléante és Marianna. Ám egy napon a zsugori Harpagon bejelenti, hogy feleségül akarja venni Mariannát. Ennek az a legfőbb oka, hogy a lánynak jelentős hozománya van. Közben Elizt is ki akarja házasítani Anzelm úrral, de a lány ellenkezik. Cléante elkeseredésében kölcsönt vesz fel, hogy titokban elvehesse Mariannát. A kölcsönt Harpagontól akarja felvenni, és ő erre rá is jön. Később Fruzsina látogatást tesz Harpagonnál azért, hogy meggyőzze Marianna jó tulajdonságairól. Meg is beszélnek egy találkozót Mariannával. Fruzsina az előkészületek miatt elmegy Mariannához, és akkor jön rá, hogy a lány iszonyodik Harpagontól és Cléantét szereti. Ez még inkább beigazolódott a találkozón.

Maga Harpagon is figyelmes lesz fia gyanús viselkedésére Mariannával. Veszekedésbe kezdenek és Cléanté elárulja szándékát, mire az apja kitagadja. Fecskének azonban sikerül felkutatni Harpagon pénzesládáját, aki magán kívül van a dühtől, amikor mindez kiderül. A csendbiztos és az írnok kíséretével Jakabhoz megy. Ő Valért hiszi a tolvajnak és beárulja. Valér félreérti a helyzetet és bevallja, hogy szereti Elizt. Harpagon rablással és becstelenséggel is vádolja. Ekkor betoppan Anzelm úr, aki látogatóba érkezik.

Valér végül feltárja titkát: nagyon sok pénze van, vagyonos ember, csak Eliz kedvéért ment inasnak, mikor apját elvesztette egy tengeri viharban, ráadásul meg is mentette a lányt. Az utolsó felvonásban kiderül, hogy Anzelm úr Valér apja és engedélyezi a házasságot. Cléante és Marianna, valamint Valér és Eliz végül egybekelhet, Harpagon pedig visszakapja pénzesládáját.

 

 

Moliére: A fösvény – olvasónapló
5 (100%) 3 szavazat