rózsaInkvizíció, gyilkosságok, rejtélyek, titkok, hazugságok és elkendőzött bűnök… A regény izgalmas, fordulatos cselekményszálú, bár néhol hosszas leírásokat tartalmaz a lelki történésekről, melyek jól szemléltetik, milyen nehéz idők voltak azok. Akik szeretik a filozófiát, vagy a detektívtörténeteket, semmiképpen ne hagyják ki a könyvet. A szerzetesrendek közti rivalizálás, a hatalom megoszlása az egyházon belül mindig is foglalkoztatta az embereket és sok érdekes helyzetet szült.

 

A ferences rendi szerzetes, Vilmos testvér és fiatal tanítványa, Adso, egy apátság felé igyekeznek. Vilmost, aki bár az inkvizíció szolgálatában áll, mindent szigorúan tudományos és nem hitéleti alapokon közelít meg, felkérték egy rejtélyes gyilkosság kapcsán, hogy derítse ki az igazságot. A történet tulajdonképpen visszaemlékezés Adso tollából.

Bőséges bemutatást és leírást kapunk az akkori történelmi és vallási helyzetről és a szerzetesrendek sorsáról. A pápák és világiak viaskodásai beárnyékolták a hithű katolikusok életét. Nagyon vigyázni kellett, hogy ki milyen tanokat támogat és fogad el, ugyanis könnyen az inkvizíció áldozatául eshetett. Ez kétélű fegyver volt és ha valakit be akartak feketíteni, vagy csak útban volt valakinek, elég volt megvádolni például boszorkányság vagy eretnekség vádjával. Az ördög és a gonosz kiűzésének nevében rengeteg ártatlan embert fogtak perbe és végeztek ki válogatott kínzóeszközökkel.

A “középkor” szó hallatán mindig az a jelző jut eszembe, amit már nagyon sokszor hallottam: sötét. Bár egykori történelemtanárunkat ettől kirázta a hideg és élesen dacolt ezzel a kijelentéssel, én azt hiszem mégis vannak olyan vonatkozásai, amiben tényleg olyan, mintha sötétben tapogatóztak volna az emberek.

Tudatlan és műveletlen volt az akkori pórnép, és bizony még a szerzetesek között is találhattunk olyat, aki súlyos téveszmék között élt. A félelem és bizonytalanság légköre tökéletesen elkendőzi szemünket a gyilkos valódi kiléte felett. A szerzetesek mégis sorra halnak és egyre bonyolultabbá válik minden. Vilmos és hűséges tanítványa fáradhatatlanul nyomoznak, nem félve az éjszakai könyvtárszoba és labirintus veszélyeitől. Különböző akadályok és fejtörők nehezítik dolgukat, de a logika és más tudományok segítségével végül minden rejtélyre fény derül. A sorok közé a történelem és a vallás megannyi piciny részlete és ősi alaptézise van beleszőve. Néhol rendkívül tömény a nyelvezete, sok latin idézettel, szövegbetéttel és olyan hivatkozásokkal, melyek akár apokrif bibliográfiára is visszavezetnek.

Tovább bonyolítja a nyomozást, hogy a kolostorba érkezik egy pápai követ, valamint a hírhedt főinkvizítor is, akivel Vilmos nem igazán szimpatizál. Politika és vallás, hatalom és hit. Ezek bizony napjainkban is nehéz kérdéseket vetnek fel, és ez akkor sem volt másként. Mindenképpen tartalmas olvasmány, aktuális mondanivalóval.

Ahogyan a nagy sikerű regények esetében szokás, film is készült a történetből, Sean Connery főszereplésével. Személy szerint mind a kettőt ajánlom, de a filmben néhány dolgot megváltoztattak az eredetihez képest.

 

 

Értékeld