Címlap Olvasónaplók Puskin: Anyegin - olvasónapló

Puskin: Anyegin - olvasónapló

Olvasóink értékelése: / 571
ElégtelenKitűnő 


A mű nyolc fejezetből áll, és Puskin Pjotr Alekszandrovics Pletnyov írótársának ajánlotta.

1. fejezet:

Anyegin egy jómódú, nemesi család sarja, aki tizennyolc éves korára már kész úriember. Kiválóan társalkodik, táncol, udvarol és ismeri az alapvető illemet. Unalmas nagyvárosi életet él, sokat jár balett előadásokra és társasági összejövetelekre, értelmetlenül szórja a pénzt. Nagybátyja azonban megbetegedik, ezért vidékre utazik. Miután megörökli az itteni kastélyt, elhatározza, hogy új életet kezd.

2. fejezet:

Anyegin szép lassan megszokja a vidéki életet, egy nap azonban új földesúr tűnik fel, Lenszkij a költő. Bár alapvetően teljesen más természetűek, hamar jó barátok lesznek. Anyegin megismerkedik Larina asszonnyal is, aki özvegy és két lánya van: Olga szép és vidám természetű, gyermekkora óta Lenszkij szerelme és Tatjana, aki félénk és visszahúzódó.

3. fejezet:

Anyegin szeretné közelebbről is megismerni Larina asszonyt és lányait, de amikor Lenszkij bemutatja neki őket, nem érez különösebb érdeklődést egyik lány iránt sem. Nem szerez róla tudomást, hogy Tatjana titokban beleszeret. A lány bevallja érzéseit dadájának, majd levelet ír Anyeginnak, aki másnap újra ellátogat Larina asszonyhoz és lányaihoz.

4. fejezet:

Anyegin és Tatjana találkoznak, amikor is Anyegin elmondja, hogy rendkívül kitüntető, hogy ilyen érzéseket keltett Tatjanában, de véleménye szerint nem illenek össze és súlyos tévedés lenne házasságuk, mely csakis boldogtalansággal végződne. Tatjana mélységesen csalódott, bár értékeli az őszinteséget. Lenszkij és Olga azonban elválaszthatatlan egymástól. Lenszkij meg is hívja barátját egy bálra melyet Tatjana nap alkalmából rendeznek Larinék.

5. fejezet:

Tatjana baljóslatú álmot lát, melyben Anyegin megöli Lenszkijt. Közben a bálra már elkezdenek gyülekezni az emberek és Lenszkij is megérkezik barátja társaságában, aki végül elfogadta a meghívást. A bálon azonban egyáltalán nem érzi jól magát és Tatjana búskomorsága is csak bosszantja, ezért Olgát kéri fel táncolni. Lenszkij ezen megsértődik és féltékeny lesz Anyeginre, aki többször is szenvedélyes táncot lejtett Olgával barátja orra előtt. Lenszkíj feldúltságában elhagyja a báltermet.

6. fejezet:

A bál utáni napon Lenszkij levelet küld Zareckijjel Anyeginnek, melyben párbajra hívja. Ő elfogadja a kihívást és az összecsapásra még aznap sortkerítenek Zareckij segítségével. A párbajt Anyegin nyeri meg, Lenszkij pedig holtan esik össze.

7. fejezet:

Olga meggyászolja szerelme elvesztését, de nem bánkódik sokáig. Férjhez megy egy katonatiszthez, és mivel férjét hívja a kötelesség, el is utaznak. Édesanyja Tatjanát is szeretné kiházasítani, de a lány minden kérőjét visszautasítja. Larina Asszony elhatározza, hogy Moszkvába költöznek, ahol majd minden bizonnyal találnak megfelelő kérőt lányának.

8. fejezet:

Anyegin nyolc év után visszatért a városba és újra azt az életformát folytatja, mint előtte. Bálokra jár, előadásokra és költi a pénzt. Az egyik bálon találkozik N. herceggel, aki bemutatja neki feleségét, Tatjánát. A találkozás teljesen feldúlja Anyegint és Tatjánát is, de nem árulja el, hogy ismeri Anyegint és minden érzelmét elrejti. Anyegin rájön, hogy ő szereti ezt az asszonyt és mindig is szerette, ezért levelet ír neki, amire nem kap választ. Nem bírja tovább, ezért meglátogatja, ahol Tatjana fogadja, és közli vele, hogy ő is szereti, de nem lesz hűtlen a férjéhez és otthagyja a csalódott férfit.

 

 

 

Hozzászólások  

 
+4 #18 Zsomb 2017-03-08 17:17
Nekem meg pont az aranyvirágcseré p tetszett annak legalább van mondanivalója , ez viszont csak annyi hogy van egy férfi aki dögunalmas életet él kiköltözik vidékre ahol szintén unalmas életet él aztan jön ez a szerelmi bonyodalom és a legvégén ugyanugy unalmas életet él söt rájön hogy szereti tatjánát aki szintén szereti de már nem jöhetnek össze szoval az egész megoldatlan marad. Semmi értelme nincs :-|
Idézet
 
 
+34 #17 Nicoletta 2014-05-11 04:28
Igazából a történetet egy hosszabb mondatban le lehetne írni. Mégis, mitől nagyszerű ez a mű? Hogy értékelni tudjuk, ahhoz ismerni kell azt a kort, amiben játszódik a történet. Nem volt akkor mobil, internet, stb. Nyugodtan, komótosan folyt az idő. Igaz, akkor is üres dolgokkal foglalkozott a nemesség, mint napjainkban nagyon sok ember. Aki olvasott Jókai Mórt, annak nem gond egy Anyegint elolvasni. Egyébként, ifjúkoromban ha Jókait olvastam, egy-egy könyv után érezhetően javult a nyelvi, fogalmazási készségem. De ez a gyakorlat ma már nem valósulhat meg, mert a ma embere egyszerre szeretné bekapni még az irodalmat is, mint valami koncentrátumot, mondván, nincs idő vacakolni a sok leírással. Csakhogy az értékes dolgokhoz időre van szükség. Vagy rászánod, vagy nem. Te döntöd el. Az olvasáshoz nyugodt lelkiállapotra van szükség. Ma már hozzá vagyunk szokva az úgyn. aktív élethez. No ebbe nehezen fér bele egy Anyegin.
Idézet
 
 
-1 #16 GYAKA 2014-03-11 18:25
köszi szépen :lol: 8) :D
Idézet
 
 
0 #15 kornél 2014-01-04 14:40
kösszi a feltöltést mert nekem nagyon nem tetszik ez a könyv.
Azért mert elégé bonyolult a szövege és mire elolvasom az egyik oldal az elöző oldalon ami volt tartalom elis felejtem hogy miről szólt és elég unalmas
Idézet
 
 
-3 #14 Veleczki Dani 2013-12-02 16:28
Kösz pusz nagyon zsír :D :lol: :D :lol: ;-)
Idézet
 
 
+3 #13 Nikoletta 2013-02-19 17:34
Sziasztok! Légyszi segítsetek nekem! Anyegin mellett vagy védőbeszédet vagy ellene vádbeszédet kell írnom és nem tudom hogy elkezdeni ráadásul semmit nem találok róla a neten! Ha valaki tud segíteni írjon mert fontos lenne! Köszönöm! :-)
Idézet
 
 
+13 #12 KOVDAV 2012-12-09 13:08
FULLOS!

köszi.
Idézet
 
 
-3 #11 Reny 2012-11-23 15:27
Köszi szépen, nagyon sokat segített ez nekem. :-) :P
Idézet
 
 
+4 #10 Kenax 2012-11-20 20:17
Nagyon szépen köszönöm , nagyon szép munka :D Tömör de mégis részletes nagyon jól jön ha másnapra kell valami információ a műről :)
Idézet
 
 
-6 #9 Kis Hajnalka 2012-09-29 06:21
nem rossz könyv:) :-? Az eleje kicsit unalmas, de nem vészes!!! Igaz jó magam is sokszor szidom Puskint, hogy ahol van essen le a keze amelyikkel meg írta Anyegint:):P:P: P:P:P:P:P:P: :P :roll: :-| :lol: Aki még nem olvasta annak jó szórakozást!!!! !!!!:)
Jó tanács, ha fáradt vagy, ne olvass semmi esetre sem ,mert amit eddig elolvastál annak nagy a valószínűsége, hogy bele fogsz kavarodni:)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Keresés

Hirdetés