ben hurBen-Hur története bejárta és meghódította a világot. Ki ne ismerné Júda Ben-Hurt, aki egy gazdag családból származott, de ellentétbe került a római hatalommal. Gályarab lett, majd visszatért a halálból és bosszút állt mindenért. A regény 1880-ban jelent meg, és Jézus korában játszódik, de még mindig van aktualitása és mondanivalója. Ben-Hur egy véletlen baleset miatt méltatlan helyzetbe kerül, édesanyját és lánytestvérét börtönbe vetették, őt magát pedig gályarabságra ítélték. A családi vagyont elkobozták, és a rómaiak tönkretették az egész Hur famíliát. Ben-Hur azonban nem törik meg. Kitartása és bosszúvágya az egyik legerősebb emberré teszi.

Ha őszinte akarok lenni, azt kell, hogy mondjam, a film sokkal élvezetesebb, mint a regény. Néhol kicsit nehézkes és vontatott a stílus, bár a korszak, amiben játszódik, kétség kívül izgalmas. A regény cselekményén keresztül korrajzot is kapunk egyúttal. A család iránt érzett el nem múló szeretet és a bosszú viszi előre és tartja életben Ben-Hurt, de a hit legalább ennyire fontos szerepet játszik.

Akkoriban a törvénykezés szerves része volt az ún. Talio-elv, vagyis a szemet-szemért, fogat-fogért elv. Róma hatalma és a politika mindent behálózott. Aki nem igazi római volt, nem is tudott érvényesülni, lenézték és megvetették a más nemzetiségű embereket. Ben-Hur egy véletlen baleset miatt méltatlan helyzetbe kerül, édesanyját és lánytestvérét börtönbe vetették, őt magát pedig gályarabságra ítélték. A családi vagyont elkobozták, és a rómaiak tönkretették az egész Hur famíliát. Ben-Hur azonban nem törik meg. Kitartása és bosszúvágya az egyik legerősebb emberré teszi. Kiszabadul a rabságból és Arriusz fiaává fogadja. Mivel egy köztiszteletben álló római fogadta fiává, egyfajta védettséget szerzett magának Ben-Hur. Miden energiájával családja felkutatásába kezd.

Öreg számtartójukkal is találkozik, aki gondosan vigyázta a megmaradt vagyont és még gyarapította is, így soha nem látott gazdagság összpontosul a fiatal Ben-Hur kezében.

Gyermekkori barátján, Messzalán egy fogathajtó versenyen akar bosszút állni. Ahogyan a filmben, a regényben is ez egy központi elem. Nagy fordulóponthoz érkezünk itt, hiszen a bosszú részben beteljesedik. Messzala súlyosan megsérül, egész életére nyomorék marad, minden büszkesége porba hull. Ben-Hur a római arroganciát és igazságtalanságot is legyőzi ezáltal. A filmben a fogatverseny után ennek nagy jelenete, amikor találkozik a két egykori barát és szinte vibrál a levegő a feszültségtől, a könyvben viszont nem szerepel ez a rész, sőt Messzala még meg is akarta öletni Ben-Hurt egy találkozón, ami végül meghiúsul. A könyvben még egy párbaj is zajlik Ben-Hur és egy fiatal római katona között, amikor is Róma végleg megalázottá válik.

A nem mindennapi férfiért a nők is versenybe szállnak, Irasz és Eszter szerelme közül, azonban csak az egyik őszinte. Irasz, Boldizsár lánya, aki a három királyok közül az egyik és Jézus Krisztus eljövetelére vár. Amilyen nemes lelkű azonban az öreg király, olyan kétszínű és álnok a lánya. A regény végén derül ki, hogy sokmindent tud Ben-Hurról, amit felhasználhatna ellene. Korábban Messzalát szerette, aki tönkretette a Hur családot, de ezért mindketten megkapják a sorstól méltó büntetésüket.

Tirza, Ben-Hur lánytestvére és édesanyja rengeteg szenvedésen esik át és a fogságban leprásak lesznek. Csodálatos gyógyulásuknak a hit az oka, ugyanis követik Jézus Krisztus tanításait. Az éledező kereszténység egyre nagyobb tömegeket hódít meg, és ez persze a történelemből is ismert ellentéteket is erősíti. A család végül egyesül, megtalálják egymást.

Ben-Hur szívét a regény végére Eszter nyeri el, két gyermekük születik és boldog házasságban élnek. Ben-Hur miután leszámolt ellenségeivel, a keresztények egyik legnagyobb támogatója lesz. Jézus Krisztus keresztre feszítésével és a korai keresztényüldözések előszelével zárul a történet.

 

 

 

 

Lewis Wallace: Ben-Hur
4.6 (92%) 5 szavazat